Att vara eller inte vara en bra förebild | Caroline Edström

Caroline Edström

Annons

Att vara eller inte vara en bra förebild

Jag har funderat mycket på det här den senaste tiden. Tror det var Me too debatten som fick mig att börja tänka på riktigt. Om hur vi kvinnor har det. Hur män behandlar oss, på jobbet, hemma, i skolan. Men också hur vi kvinnor behandlar varandra.

Jag har absolut blivit utsatt av “douche kebabs” som jag kallar dem. Mansgrisar som är översittare. Tror att de kan mer, vet mer, är störst bäst och vackrast. Män som behandlar kvinnor som sina ägodelar och tror att de är guds gåva till mänskligheten, Män som det är synd om, för de jobbar hårt. Mycket hårdare än kvinnor. Sådana män gör mig full i skratt. Inte för att de är roande, utan för att de är fantastiskt korkade. Tänker inte gå in på det närmre än så, mer än att jag har noll tålamod med dem och vill helst inte vara nära dem.

Men något annat jag funderat över är hur vi kvinnor är mot varandra. Hur vi dömer, pekar och neggar. Jag är absolut en feminist. Oavsett kön är vi av kött och blod. Vi lever på samma jord, har känslor och delar vardagen med varandra. Vi ska respektera varandra, och se varandra som jämnlika. Men när det kommer till kvinnor mot kvinnor känns det ibland som att det finns två läger. Det ena lägret är dem som tycker att “perfekta tjejer med vältränade kroppar, korrigerade kroppar (botox, fillers, silikonbröst) och perfekta Instagramkonton är dåliga förebilder för sina barn eller andra tjejer. Dem i motlägret (vet inte vad jag ska använda för ord men ni förstår) tycks ha fritt fram att yttra denna åsikt på sociala medier och på annat sätt genom fraser som “tråkigt att man inte bara kan älska sig själv så som man är, världen skulle vara bättre om alla bara slutade vara fixerade vid sitt yttre”. Men kvinnorna som dem klankar på, de skriver sällan (vad jag har sett) något om kvinnor med andra kroppsformer, exempelvis “vilken dålig förebild du är för dina barn som går runt med extrakilon och hängiga pattar. Tråkigt att du låter dig själv förfalla”.

Det känns som att en del kvinnor vill lägga så mycket tid på att tycka det är tråkigt att det finns kvinnor som bryr sig om sin kropp, sitt utseende och gör något åt det. Men varför inte lägga den energin mot att sända ut positiva budskap istället? Som att alla är perfekta som dom är, oavsett fillers, botox, träning, mat, extra kilon, hängande bröst, celluliter osv. Att det man gör med sin egen kropp är egna val, och det gör ingen kvinna till en sämre person, snarare gladare för den mår bättre med sig själv. Målet är väll att vi ska trivas i den kropp vi lever i. Jag är för korrigeringar om det får en att må bättre. Vi lever ett liv, en gång och jag vill vara den absolut snyggaste, härligaste, gladaste, lyckligaste jag kan vara. Jag har makten att välja. Men jag tänker inte hata någon annan för att den väljer att göra något annat, eller inte göra något alls med sin kropp. Precis som att jag vill bli respekterad för mina val ska jag respektera andra kvinnor som tänker på ett annat sätt. Jag tror inte att jag är en dålig förebild för min dotter för att jag har “fixat” saker, om hon någon gång i sitt liv frågar kommer jag vara ärlig. Det betyder inte att hon måste ändra något, eller att hon inte är helt perfekt som hon är. Jag “va” perfekt helt naturlig, och är det fortfarande. Det förändrar inte mitt värde, men det får mig att känna mig mer självsäker och som mitt bästa jag.

Om jag vill lägga ut bikinibilder eller något annat som sticker i någons ögon för att det är för perfekt, då är det inte fel på mig som känner mig bekväm med det, utan snarare något som ligger hos betraktaren som blir så upprörd. Kanske bottnar det i att man känner en missnöjdhet egentligen, men inte vågar/vill/orkar göra något åt det och vill då förbjuda alla andra från att anstränga sig och gömma det bakom andra kommentarer? Jag vet bara själv hur jag tänkte i en period i mitt liv då min självkänsla va låg och jag inte ens kunde se en snygg tjej på instagram utan att få ångest, bli irriterad och sucka. Men det låg hos mig. Jag var inte självsäker och har jobbat med mig själv för att bli trygg. Jag tog bort alla mina sociala medier, detoxade och upptäckte att jag var mer än en selfie på instagram. Det gjorde så mycket. Kanske borde dem som granskar andra så kritiskt granska sig själva först,

Jag önskar att vi alla bara kunde sluta prata om hur vidare man ska vara si eller så, kan man inte bara få vara sig själv och bli respekterad för det? Låt oss sprida lite kroppskärlek, och JA, du är ditt perfekta jag oavsett hur du ser ut. <3

img_0173-1.jpg

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Caroline Edström

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats